Välja kakel till badrummet

Kaklet är det som skapar den omedelbara känslan när man kliver in i badrummet. Att välja rätt kakel kan vara väldigt svårt ibland. Här tipsar vi om vad man bör tänka på och hur man lyckas välja ett kakel som passar in så bra som möjligt i badrummet.

Storleken

Storleken kan vara en bra plats att börja på. Ju större ytorna är desto bättre kan stora plattor passa in. Stora plattor kommer dock med sina egna utmaningar. Till att börja med är de tyngre och kräver mer noggrannhet för att fästas rätt på väggen. Med stora plattor är det dessutom svårare att göra ett bra fall mot golvbrunnet. Väljer man stora plattor kan det således vara klokt att låta en expert göra jobbet för att försäkra sig att resultatet blir bra.

Färgen

Färgen blir alltid en smaksak när det kommer till inredning. Många kunniga i ämnet rekommenderar dock att man försöker hålla sig ganska neutral med kaklets färg. Tänk på att badrummet inte är lika snabbt, enkelt eller billigt att göra om som andra rum. Starka trendiga färger är därför något man i regel bör undvika. Utöver det kan man också säga att mörka färger kan fungera bättre i större badrum. I små badrum kan de få rummet att kännas mindre än det egentligen är.

Priset

Priset kommer alltid vara en avgörande faktor. Kakel finns i många olika prisklasser och det gäller att man har gjort en riktig budget för renovationen. Har man bestämt storleken redan är det dags att räkna ut hur många plattor som behövs för hela rummet. Har man fastnat för ett lite dyrare kakel som man inte har råd att fylla rummet med kan man alltid överväga att sätta nedre halvan med det kaklet och resten av väggen med ett billigare.