Tips inför kakelvalet

Kakel är något som pryder badrum och kök i de flesta hem. Många gånger är detta något som finns där när man flyttar till sitt hus eller lägenhet, och det kan mycket väl vara fallet att samma kakel sitter kvar när man flyttar ut också. Men när renoveringsplanerna väl börjar ta fart är badrum och kök väldigt vanliga mål att rikta in sig på och då kommer säkert nytt kakel och eventuellt även klinker att komma på tal.

 

Att välja något man gillar och som även passar in är den stora utmaningen. Utbudet är knappast litet, men det betyder inte att valet blir mycket lättare. Medan det inte går att utgå från allas smaker i detta fall kan vi åtminstone tipsa om vad som passar med vad.

Det första tipset är att ljust kakel och klinker kommer att få utrymmet att kännas större medan ett mörk kommer att få det att kännas mindre. Detta är något de flesta säkert har erfarenhet av med andra inredningsäventyr, som val av gardiner eller färgen på tapeter. Men det betyder inte att allt antingen måste vara ljust eller mörkt. Det är i regel den som det finns mest av som kommer att ha störst inverkan. Ett mörkt golv med ljusa väggar kommer till exempel fortfarande ge en känsla av mer rymd.

Vidare till andra tipset bör man även anpassa plattstorleken efter utrymmets storlek. Ju större utrymme desto bättre passar det med stora plattor istället för små. Sätter man exempelvis in stora plattor i ett litet badrum är det lätt hänt att rummet ser feldimensionerat ut då det bara får plats ett fåtal plattor på bredden eller längden. Det kan också låta en undvika att kapa plattorna allt för små.

Vårt tredje tips är att ju mer färger och mönster man har i rummet i övrigt desto bättre kan det fungera med mer neutralt och stilrent kakel och klinker. För många olika mönster och färger kommer bara bli jobbigt för sinnena i längden, även om man kanske tycker det ser snyggt ut i början.