Olika typer av utomhusbelysning

Att inreda utsidan av villan är lika roligt som insidan. Du kan njuta av din trädgård under våren, hösten och sommaren så varför inte satsa på att göra det hemtrevligt och roligt att vara i trädgården? Under vår och höst är det många timmar utan solljus då du fortfarande vill vara utomhus för att grilla och umgås. Med rätt belysning kommer din tomt att dra till sig blickar och bli umgängesplatsen för hela familjen. 

Fasadbelysning

En upplyst fasad ser desto trevligare ut i mörkret. Det är välkomnande och man kan tydligt se att huset är bebott. Fasadbelysning är också lätt att installera, dock behövs en behörig elektriker då det handlar om fasta installationer. Men elen finns nära till hands, oftast är det bara lite borrning i väggen som krävs för att mata ut en sladd till armaturen. Testa vilken riktning som passar ditt hus bäst. Många föredrar belysning som lyser upp och ned men beroende på positionering kan lampor som lyser uppåt lysa in genom fönster.

Effektbelysning

Vid grillringen, i växthuset och på altanen ska du placera ut olika typer av effektbelysning. Den är inte till för att lysa upp hela mörkret, effektbelysning är till för att skapa stämning. Det kan vara spotlights i trallen eller ljusslingor i växthustaket. Om du vill ha effektbelysning på en plats där du inte har framdragen el kan du använda solcellslampor som också ger bra effekt och skapar en trevlig atmosfär.

Gårdsbelysning

En större trädgård får lätt mörka hörn. Vi koncentrerar belysningen till platser där vi umgås vilket lämnar trädgårdens hörn, uppfarten och förrådet i dunkel. Gårdsbelysning på förråd kan vara rörelsestyrt, när du närmar dig förrådet för att hämta ved behöver du inte några lediga händer för att tända lampan. Uppfarten ska gärna ha tidsinställd belysning som slås på när det börjar skymma, detsamma med de mörka trädgårdshörnen. Detta kräver dock att du gräver i trädgården för att lägga ned elslingor till de olika armaturerna och stolparna.