Inredning för utsidan

Titeln må låta lite motsägelsefullt men självklart kan du inreda utsidan likaväl som insidan av ditt hem. Utsidan är det första som möter besökare och förbipasserande. Visst vill du att ditt hem ska välkomna dig hem varje dag? 

Fasaddekor

Det finns flera prylar du kan använda för att dekorera fasaden. Du kan uppdatera hussiffran på fasaden till en ny modell, färg och storlek. Den lilla emaljskylten som följer med klassiska villor kan du byta ut till en större siffra eller skriva ut siffran med bokstäver. Fundera på om du ska måla om fodret runt fönstren och knutbrädor. Du får snabbt ett lyft och nytt utseende för hela huset. Allt du behöver göra är att tvätta med målartvätt och skrapa bort färg som sitter löst. Du kan välja att ta bort eller installera fönsterluckor på villan. Blomlådor under fönstren livar upp fasaden och ger den mer liv och färg. Välj blommor som skapar kontrast till husets färg så du kan se dem blomma ändå från infarten.

Marksten och trall

Många vill ha en altan att besöka, att bara kliva rätt ut på en öppen plats där du kan grilla, sola, umgås med vänner eller låta barnen leka. Trall är den vanligaste varianten och då rekommenderas det att du använder impregnerat virke som är mer motståndskraftigt för väder och vind. Ett mer ekologiskt alternativt är att köpa kärnfuru eller behandla plankorna med roslagsmahogny. Det skiljer inte mycket i pengar men det impregnerade virket har minst underhållsbehov.

Vill du lägga marksten behöver du gräva ut platsen och fylla med bergskross och makadam för att få ett stabilt underlag som inte skjuter på vintern. Med en vibrationsplatta plattar du till de olika lagren till de är hårda. Därefter kan du lägga en marksten som passar villan och din smak. Precis som med klinker behöver du foga mellan stenarna så att de ligger kvar, det gör du enklast med fogsand som du borstar ut över din ny stenaltan.