Hitta rätt lampa till rummet

Inredning handlar mycket om att se de små detaljerna och sakta bygga upp en helhet med varje detalj. Det tar tid att skapa det perfekta rummet som passar dig och rummets förutsättningar. En sak som många noviser kämpar mest med är att hitta rätt belysning. Då kanske den här artikeln kan vara till hjälpsam!

A-ljus kan vi se vad som är trendigt just nu, vilket utbud som finns nära till hands och få massor med belysningstips. Men hur ska du veta vilka av dessa snygga lampor som passar just dig? vill du gå den längre vägen kan du fotografera rummet under dagen och kvällen för att visa hur ljust och mörkt rummet blir utan belysning. Gå sedan in på närmsta A-ljusbutik och prata med personalen. Visa dina bilder och berätta vad du har för idéer med rummet, det ger dem en hum om vad du behöver och vad som kan passa i din tänkta inredning.

Eller så testar du dig fram, det är det absolut bästa sättet att lära sig hur du ljussätter ett rum. Det första vi kan säga är att en taklampa har sin plats men är inte nödvändig i alla rum. I ett vardagsrum vill du ha punktbelysning där du arbetar och läser samt en del mysbelysning för familjekvällar och tv-tittande. Då kan du skippa en taklampa och satsa på flera, mindre lampor.

I en hall behövs alltid bra belysning, du vill inte snubbla över barnens skor och måste ha ljus för att hitta vilka av de svarta jackorna på kroken som är din. Då kan en stark taklampa vara ett bra alternativ. Hallar brukar vara små, då räcker det med en taklampa. I större rum kan du behöva installera fler än en taklampa för att få samma ljus över hela rummet.

I ett kök vill du alltid ha arbetsbelysning över diskbänk och spis. Används matbordet till mer än bara middagar såsom läxläsning och hemmaarbete, behöver du ha möjlighet till god belysning där också. Här kan en taklampa med dimmerfunktion fungera jättebra!