Förnya sovrummet

Sovrummet ska vara en fristad där man känner sig bekväm och kan vara sig själv. Men som med alla andra rum i hemmet kan man vilja ha ett ombyte efter ett tag. Söker man att förnya sovrummet kommer därför ett par tips nedan.

Sängen har ju alltid en stor inverkan på hur man ser på sovrummet och byter utseende på den kan man komma riktigt långt i detta arbete. En nytt snyggt överkast är ett sätt att göra detta, men man kan även satsa på att köpa en huvudgavel i passande stil. På så sätt kan man ha kvar samma säng och fortfarande få den att se ut som något helt nytt.

Vill man satsa på lite extra vardagslyx kan man alltid titta på att lägga in en heltäckningsmatta. Det är också ett bra sätt om man vill skapa ett slående färgschema i rummet. Som bonus kommer man heller aldrig behöva sätta ned fötterna på ett kallt golv på morgonen längre.

En annan sak som kan göra väldigt mycket för ett rum är vilka gardiner man sätter upp. Man kan skapa ett litet lyxigare intryck med några långa, heltäckande sammetsgardiner eller ett lite mer ledigt intryck med tunnare, ljusa gardiner som släpper igenom mycket solljus.

Ett garanterat sätt att förnya sovrummet är så klart att möblera om. Har man inga platsbyggda möbler, inbyggda garderober eller liknande kan man säkert göra ganska mycket bara med hur man väljer att ställa möblerna. Experimentera gärna med lite mer ovanligare sätt, som att till exempel dra ut sängen till rummets mitt och vända den med fotändan mot fönstret.

Något annat man kan göra medan man experimenterar är att göra sin egen sänghimmel, vilket man sedan kan dekorera med tunna gardiner som släpper igenom ljuset från både sol och belysningen.

Att måla eller tapetsera om kan också göra väldigt stor skillnad. Tänk dock dels på vilken färg som passar in med den nuvarande inredningen samt vilka färger som känns lugnande och harmoniska. Varma, jordnära och inte allt för starka färger är något som många rekommenderar. Kulörer som grått, grönt, beige och blått är vanliga förslag. Väljer man tapeter får man ju även möjligheten att fixa en snygg fondvägg också. Tänk dock på om den gör sig bäst bakom sängen eller mittemot den.

Känner man att man behöver lite högre mysfaktor i sovrummet kan man ofta snabbt och enkelt fixa detta genom att inkludera lite mer textilier på olika håll. Lite extra kuddar, några filtar eller plädar och stora, böljande gardiner är utmärkta val för vilket sovrum som helst.