Designa och inreda en gäststuga

En gäststuga är ett riktigt lyxigt tillskott till vilken tomt som helst. Men det kommer att kräva en del jobb att få till perfekt. Nedan följer några praktiska tips för hur man kan tackla detta projekt.

Många moderna gäststugor är byggda enligt attefallslagen och kommer därför i mer eller mindre förväntade storlekar. Så länge man håller sig ett par specifika mått och några ytterligare bestämmelser slipper man nämligen skaffa bygglov för konstruktionen.

Målet med en gäststuga är ofta att den ska fungera som ett komplett litet hem. Den bör helst inkludera ett riktigt badrum, men det är inte alla som sträcker sig så långt att inkludera något som ett litet kök eller en köksvrå.

Börjar vi att titta på sovrumsdelen av en gäststuga så kan denna vara en mer eller mindre central del av inredningen. Tänker man det mest som en övernattningsplats är det ju värt att låta sovrummet ta upp en betydelsefull del av utrymmet. Men vill man lägga mer fokus på boende kan man välja att inreda stugan med ett loft för sängen. På så sätt får man mycket utrymme över till resten.

En vardagsrumsdel är också något man måste inkludera. Att ha en liten soffa är därför alltid välkommet. Titta på mer kompakta modeller och överväg kanske att skaffa en utan armstöd bara för att maximera sittytan.

Det finns en mängd tips att hitta när det kommer till vad man idag ofta kallar för compact liviing. Detta inkluderar möbler som lätt kan flyttas runt så de inte tar upp lika mycket yta när de inte används och de som kan fylla mer än en funktion. Att utnyttja väggytan mer än för bara tavlor och andra dekorationer är också varmt rekommenderat. Genom att tänka mer på höjden och se till att utnyttja höjden hela vägen upp till taket kan man ofta använda utrymmet mycket mer effektivt.