Designa köket

Köket är ett väldigt speciellt rum i hemmet. Det kanske inte är det rum vi spenderar mest tid i, men när vi väl är där ställer vi ofta stora krav på utrymmet och dess funktioner. Att designa ett kök är inte en trivial affär, men det är en spännande utmaning att ta sig an.

Börja alltid med en planlösning över rummet och börja skissa på idéer om var allt ska stå. Är man beredd på att flytta på saker som diskhon genom att dra nya ledningar ökar möjligheterna betydligt mer. När det gäller skåputrymme är det en bra idé att utgå från det gamla köket och bedöma om man behöver mer eller till och med klarar sig bra med mindre.

När man vet var allt ska stå är det dags att börja tänka på vilken stil man ska ha. Detta är för många den stora utmaningen. Somliga kanske har en tydlig bild av detta redan innan, men det är lätt hänt att man måste kompromissa här och där. Det finns flera olika stilar att välja mellan, men man kan även skapa något helt eget genom att plocka element från två eller fler stilar. Så länge man själv tycker det fungerar bra behöver man inte riktigt gå på något annat.

En av de viktigaste delarna i designen är att välja vilken eller färger man vill att köket ska bestå av. Börja med att titta på vilket kökskakel som passar bäst och hitta sedan färger som harmoniserar med det. Väljer man bara ett enkelt vitt kakel kan man dock kombinera detta med i stort sett vad som helst.

Tänk redan nu även på belysningen och var man kan sätta upp detta. De klassiska överskåpen öppnar ju alltid upp möjligheten för belysning direkt under dessa, men det finns många andra sätt att få tillräckligt med belysning i köket. Tänk på att arbetsbelysningen är mycket viktig att satsa på.