Att bygga ett fritidshus

Att bygga ett fritidshus kanske är något som ni gått och drömt om under en längre tid. Nu kan det vara så att ni hittat en tomt som ni kan bygga på. Det ser ut som om drömmen snart är verklighet. Nu börjar den spännande resan att få bygga något som ni så länge har gått och drömt om.

Vad som förs behöver kollas upp är det bygglov som kan komma att krävas för att bygga på den tomt som ni köpt. Detta gör ni hos byggnadsnämnden i er kommun och från att ni fått ert bygglov så måste ni påbörja bygget inom två år och färdigställa det hela inom 5 år. Detta är de regler som är uppsatta för bygglov. När ni fått ert bygglov så gäller det att hitta vad man man ska bygga för typ av hus. Ska ni bygga lösvirke, eller prefabricerade byggsats. Det går ju också att beställa ett nyckelfärdigt hus.

Ett av de enklare alternativen av fritidshus är att beställa ett som är prefabricerat. Det vill säga att du får ditt hus i olika byggsatser som du enkelt monterar ihop på plats. Hur ni väljer att bygga grunden till ert fritidshus är valfritt. Antingen så väljer ni att gjuta en platta som huset byggs på eller så plintar ni och gör en enklare grund som ert fritidshus kommer att stå på. Det ska också sägas att byggsatser som är i princip färdigbyggda tillkommer isolering och yttre takbeklädnad. Läs på vad som ingår och inte innan ni gör er beställning.

Planera noga var fritidshuset ska stå och tänk på hur den direkta omgivningen påverkas. Vill ni placera huset inom 4,5 meter av tomtgränsen måste den eller de berörda grannarna ge sitt godkännande. Är detta fallet är det bäst att få godkännandet skriftligt och skicka in den tillsammans med bygganmälan eller bygglovsansökan.

För att få det att se ut som en del av hela tomten är det varmt rekommenderat att bygga en gång mellan det och huset på något sätt. Titta på lite olika alternativ och se vad som skulle passa bäst. Ni kan exempelvis anlägga en enkel grusgång eller satsa på en mer ordentlig och modern stenbelagd gång.