Är det dags att byta taket?

Ett korrekt installerat och väl underhållet tak kan hålla i många årtionden. Men förr eller senare blir det aktuellt att byta taket innan du råkar ut för en eller annat dyr olycka. Detta är inte ett litet projekt och något du bör tänka ordentlig på innan du fattar några beslut. Här har vi samlat några frågor du bör kunna svara på.

Vilket tak ska du lägga?

Valet av tak är en viktig fråga och du har ofta ett flertal alternativ. Några faktorer som dock har en roll att spela i detta är takets lutning och hur mycket vikt takstolarna kan hantera. Så länge du väljer att lägga ett lika tungt eller lättare tak behöver du dock sällan oroa dig för vikten. Det finns dock även faktorer som ljudnivå att tänka på. Och det finns faktiskt en del tak som kan hjälpa i detta område.

Hur ser undertaket ut?

När du ska byta tak bör du vara noga med att kolla undertaket också. Om det finns brister i detta måste de också åtgärdas i samma veva för att inte skapa problem framöver. Du behöver dock sällan göra om hela undertaket. Bara de delar som är påverkade.

Lägga själv eller anlita takläggare?

En del tak är fullt möjligt att lägga helt själv medan andra kräver specifik expertis och de rätta verktygen. Denna fråga blir därför tätt sammanvävd med vilket sorts tak du tänkt lägga. Ett säkert val är ofta att låta en expert göra jobbet. Det blir så klart dyrare, men du sparar din egen tid och får dessutom garanti på arbetet som utförts.